Overgangsalder

Tidlig i fosterlivet inneholder eggestokkene hos pikefostere opptil 6-7 millioner egganlegg. I løpet av tiden fram til fødselen, synker antallet egganlegg til 1-2 millioner for så å forbli uforandret fram til puberteten.

Fra da av forbrukes et ukjent antall egg ved hver eggløsning, så lenge kvinnen er i fruktbar alder. Alt reguleres via hjernevedhenget (hypofysen) som ved utsondring av hormoner styrer eggløsningen, i reproduksjonens tjeneste.

I eggstokkene produseres også kvinnelige kjønnshormoner som på alle måter er av avgjørende betydning for den kvinnelige organisme.

Overgangsalderen (klimakteriet) markerer slutten på en kvinnes reproduktive fase. I praksis betyr det at eggstokkene er tomme for egg, at produksjonen av kvinnelige kjønnshomoner i eggstokkene har opphørt.og det er slutt på mentruasjonen (menopause). Statistisk mister norske kvinner menstruasjonen i en alder av 51.3 år.

Noen kvinne opplever ovargangsalderen uproblematisk, bare at menstruasjonen opphører, og det er det hele.

Andre kvinner derimot kan, kanskje i årevis ha hatt uregelmessige tildels kraftige menstruasjoner. Etterhvert har noen begynt å få hetebyger, bli plaget med nattesvette og urolig søvn, samt humørsvingninger og kanskje psykiske problemer.

Etter opphørt menstruasjon, begynner mange å føle tiltagende tørrhet og sårhet i skjeden og noen kanskje redusert sexlyst.. Noen opplever også urinlekkasje og fremfall i skjeden.

Etter overgangsalderen utvikler mange kvinner beinskjørhet.

Det er kjent at østrogentilførsel i form av for eksempel tabletter eller plaster kan avhjelpe disse plagene og sikre kvinnen et godt liv.

Imidlertid er det slik at østrogenbehandlingen kan ha alvorlige bivirkninger. Det gjelder utvikling av blodpropp, spesielt tidlig i forløpet og brystkreft, spesielt etter langtidsbruk..

Det er stor uenighet om risikoen for brystkreft og diskusjonen pågår for fullt, etter flere store internasjonale studier.

Vår holdning er klar.

Vi er tilbakeholdne med østrogentilskudd, spesielt langtids. Men østrogener gis til kvinner hvor plagene er så uttalte at det går ut over livskvaliteten og det daglige liv.

Når det gjelder mer lokale plager i underlivet, kan østrogen stikkpiller eller krem være et alternativ som anbefales, da risikoen for utvikling av sykdom ansees minimal.

Så finnes en gruppe kvinner som åpenbart har behov for hjelp mot overgangsplagene, men som ikke vil, kan eller bør bruke østrogenholdige preparater. Hva med disse?
Endel pasienter oppgir at de har prøvd diverse naturprodukter/kostilskudd, mange med god effekt.
For de som har plager og som vil prøve noe slikt, avviser vi ikke dette som et alternativ.

Lenker
Ved å klikke seg inn på linker, vil informasjon være tilgjengelig